Asi ve Mavi
Forumdan Faydalanmak İçin Lütfen Üye Olunuz

Join the forum, it's quick and easy

Asi ve Mavi
Forumdan Faydalanmak İçin Lütfen Üye Olunuz
Asi ve Mavi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Hafta hafta gebelik

Aşağa gitmek

Hafta hafta gebelik Empty Hafta hafta gebelik

Mesaj tarafından Asi C.tesi Haz. 27, 2009 10:52 am

Hafta hafta gebelik
Hafta hafta gebelik 1013434eac4928b05

1. HAFTA


Buna gebeliğe hazırlık dönemi denebilir. Yaklaşık 2-3 ay önce yumurtalıkta gelişmeye başlayan bir grup yumurta hücresinden, hızlı gelişme gösteren yaklaşık 20 yumurta, etraflarında sıvı dolu bir kesecikle büyüyerek, kendi aralarında bir yarışla döllenme şansı olan en büyük yumurta (Graff Follikülü) haline gelmeye çalışırlar. Beyin sapından tetiklenen bir mekanizma ile en büyük kist çatlar ve yumurta karın boşluğuna atılır.

İki adet kanamasının yaklaşık ortasına denk gelen bu dönem (adetin ilk gününden itibaren 10-18 .ci günler) kadının gebe kalma şansının en yüksek olduğu dönemdir.Bu dönemde gebelik planlamış bir çift gün aşırı veya her gün ilişki olacak şekilde kendilerine zaman ayırmalıdırlar. Bir adet döneminde gebelik elde etme şansı yaklaşık %20 olduğundan gebelik elde edemeyen çiftlerin,morallerini bozmadan benzer bir cinsel ilişki rejimini sürdürmeleri gerekir.

Yine çiftler planlanmış bir gebelikten önce kadın doğum uzmanına başvurarak genel bir kontrolden (pre-conceptional counceling: gebelik öncesi danışma) geçmeli,gerekiyorsa korunulabilecek hastalıklara karşı aşılarını (Hepatit-B,Kızamıkçık -Rubella-vb) yaptırmalı, servikal sürüntü (smear) aldırmalı ve mümkünse gebelik düşünülen aydan önce varsa kötü alışkanlıklarını (sigara,alkol, uyuşturucu vb) bırakmalıdırlar.

Yukarıda bahsedildiği gibi döllenmiş yumurtanın gelişimi, oluşan gebelikten birkaç ay önce başladığından planlanan gebelikten birkaç ay önce en azından folik asit , (özellikle Türkiye'de) çinko ve bazı araştırmacılara göre multivitamin içeren haplarla vitamin destekleri yapılmalıdır. Böylece çocukta sıkça görülen doğumsal sakatlıklardan bazılarının (beyin-omurilikte açıklıklar ) oluşma olasılığı azaltılabilmektedir. Daha geniş bilgi için gebeligin planlaması bölümüne bakınız.

Karın boşluğuna atıldıktan sonra tüpler tarafından yakalanan yumurta yaklaşık 12-24 saat süreyle döllenmeyi bekler .Döllenme olursa (iki hücrenin birleşmesi ile tek bir hücre oluşup çoğalmaya başlar) gebeliğin ilk aşamasına geçilir. Eğer döllenme olmazsa yumurta ölür ve bunu takiben bir sonraki adet kanaması oluşur.

Eğer döllenme olursa (genellikle tüplerin en uç kısmında olduğundan) döllenmiş yumurta yaklaşık bir hafta süren uzun bir yolculuğa başlar. Yolculuk sırasında döllenen yumurta hızla şekil ve içerik değiştirir.Eşlerin her ikisinden de gelen kromozomlar kadın yumurta hücresi içinde birleşip , hızla bölünüp çoğalarak bir hücre kümesi oluşturur. Bu dönemde henüz adet gecikmesi olmamıştır.
Bebeğiniz bu anda gelişmekte olup,SAT'iniz gebeliğinizin başlangıç günüdür.O sırada gebeliğinizi oluşturacak yumurta hücresi gelişmeye başlar ve sperm tarafından SAT'inden ortalama 12-14 gün sonra döllenir. Düzensiz adet gören bir hanımsanız bu tarih daha değişken olabilir.

Planlı bir gebelikte siz ve eşiniz, hekiminizle birlikte gebelik sırasında vücudunuz,duygularınız ve sosyal çevrenizde olabilecek değişikliklere hazırlıklara başlamalısınız !

Gebeliği planladığınızda , sizde ve bebeğinizde pek çok hamileliğe özel problemlere yol açabilen alkol,sigara ve uyuşturucu ilaçlardan uzaklaşmalısınız!

Kullanmanız zorunlu olan ilaçlar konusunda doktorunuza danışmalısınız!





2.HAFTA

Pembe ve Mavi Farkı

Eşinizin X kromozomu taşıyan spermi yumurta hücrenizi döllerse çocugunuz kız yani yenidoğan giysileri veya odasi pembe,Y kromozomlu sperm döllerse erkek yani yeni doğan giysileri veya odasi mavi renk olacaktir. Yani genetik seks (cinsiyet) döllenme sırasında belirlenir.Mavi ya da pembe ikisi de canli ve güzel renklerdir. Maviyi pembeyi birakip çok daha renkli bir yaşam boyayabilirsiniz. Hadi deneyin, renkli bir yaşam oluşturmak size bağlı.

Fertilize olan (döllenen) yumurta bölünmeye başlar.2,4,8 hücre şeklinde bölünmelere devam eden yumurta tüplerden rahminize ulaştıgında 32 hücrelidir ve morula ismini alir. Yumurtlama sirasinda korunmasız olarak cinsel ilişkide bulunmuşsaniz gebe kalabilirsiniz.

Eşinizin menisi (semen) ile milyonlarca sperm vaginadan ,rahim ve tüplere dogru yol alir. Tüpün fırçamsı en uç kısmında yakalanmiş olan yumurtaya ulaşabilen yaklaşik 300 spermden 1 tanesi yumurtanın dış kısmına yapışır.Spermin baş kısmı ve yumurtadan , spermin girmesini saglayan bazi enzimler salgılanır.

En sonunda sperm içindeki babadan gelen kromozomlar yumurta içerisine aktarılarak hızla bölünüp çogalmaya başlar. Artık yumurta döllenmiştir.Unutmayınız,herşey normal olmasina ragmen korunmasız bir ilişkide ilk ay gebe kalma orani %20-25'dir. Iki yılda gebe kalma şansi ise % 98 'lere çıkabılır.

"Herşey normal neden gebe kalamiyorum" demeyin,çünkü gebelik inanilmaz derecede hassas dengelere baglıdır ve bazen zamana ihtiyacinız olabilir.

3.HAFTA

3.haftada sizin hiç bir şey hissetmemenize ragmen mutlu olay gerçekleşmiş ve vücudunuz hızla size müjde vermeye hazirlanmaktadir.

Yaklaşık bir toplu igne başı kadar (0.015 milimetre) olan , 107 (58-107) hücreden oluşan bir küme rahim içindeki kalınlaşmiş zara ekilmeye başlamıştır. Bu hücrelerden sadece 8 tanesi embrio ( bebek) oluşumunu saglarken geriye kalanlar (99) trofoblastik (çocuk eşi, plesenta, etene oluşturan) hücrelerdir. Bu dönemde bebegi oluşturacak olan bu hücreler tüp ve rahim içindeki artmış sıivılardan beslenmektedir. Hücreler hızla çogalıp farklılaşmaktadir ancak henüz bir bebek veya fetus yoktur. Artık biyolojik olarak gebe oldugunuz söylenebilir ancak farkedilemez.

Siz gebe olduğunuzu bilmeden bebeğiniz gelişmeye ve büyümeye devam ediyor,yüzlerce hücreye bölünerek, içinde sıvı dolu bir boşluk olan blastokist denilen devre yaşanmaktadir.Rahminizin içinde bir seyler oluyor ama sizin veya hekiminizin fark etmesi çok zordur.Bu sirada rahminizin iç zarı gelişmekte olan embrioyu beslemekte ve ileride bebeği besleyecek olan placentanın ilk hücreleri buraya ekilmektedir. Gelişen bebek adayı artık sizden yeterli vitamin, folik asit, protein, kalsiyum,demir vb. beklemektedir.

Bu ihtiyaçlarınızı doktorunuzdan öğreniniz!

Özellikle folik asiti planladığınız gebelikten birkaç ay öncesinden itibaren günde 0.4 mg almaya başlamalısınız! Benzer şekilde çinko desteğinin bu anomalileri azalttığı ileri sürülmektedir.

Yeni doku oluşumu için günlük protein ihtiyacı 60 gr kadardır.
Kalsiyum,dişlerin ve kemiklerin gelişimi için günlük 1200 milligram kadar alınmalıdır.
Bebeğin hemoglobinini artıran demir esas minerallerden birisidir. Kırmızı et, baklagiller, yumurta,lifli yeşil bitkilerden alınır. Günlük demir ihtiyacı 30 milligram kadardır.


4.HAFTA

Bebeğiniz gebeliğinizin 4. haftasına girerken 3 tabakadan oluşur. Embrio denilen bu hücre kümesi yaklaşik 150 hücreden oluşmaktadir ve büyüklügü 0,35 ila 1 milimetre kadardır Bebegin akciger,karaciger,ve sindirim sisteminin oluştugu iç tabaka endoderm tabakasıdır.

Orta tabaka,bebegin kemik,kas,böbrek,seks organları ve kalbinin oluştugu mesoderm tabakasıdır.Diş tabaka ise cilt,saç,gözler ve sinir sistemi gibi dokularını oluşturan ektoderm tabakasıdır.

Bu dönemde kan yada idrar testleri ile gebelik testleri pozitif olabilir. Yorgunluk,midenizde kazınma, gögüslerinizde gerginlik ve acıma, bulantılarla birlikte bebeğiniz artık ben buradayım demeye baslıyor.

Henüz adet gecikmesi olmamıştır.Bugünlerde adet kanamasını bekleyen anne eğer adet göremezse ilk gebelik bulgularından biri olan adet gecikmesi gerçekleşecektir. Ancak bazan ekilen hücreler rahim içindeki küçük damarları yırtarak , hafif damlama şeklinde bir kanamaya neden olabilir.

Halk arasında "üstüne görme" olarak tanımlanan bu kanama bazan beklenen adet gibi algılanabilir.Böyle bir durumda (zamanı uygun olsa da daha az bir kanama olursa) anne adayı kanamayı takiben evde veya bir laboratuarda yapılacak bir idrar testi ile gebelik müjdesini alabilir.

Anne adayı henüz bir değişiklik hissetmese de sıvı ile dolmaya başlayan bir gebelik kesesi (amniotik kese) oluşmaya, çocuk eşi şeklinde farklılaşan hücreler embrio'ya oksijen ve besin taşımaya başlamıştır.
Asi
Asi
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 202
Kayıt tarihi : 06/06/09

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Hafta hafta gebelik Empty Geri: Hafta hafta gebelik

Mesaj tarafından Asi C.tesi Haz. 27, 2009 10:53 am

5.HAFTA

Beklenen adet gecikmistir.Hiç telas etmeden bir kadin dogum uzmanina veya en yakin saglik kurulusuna (kirsal kesimde bir saglik ocagi veya ana-çocuk sagligi merkezi olabilir) basvurarak yapmaniz gerekenleri ögrenebilirsiniz.Unutmayin saglikli bir gebelik geçirmek veya saglikli bir bebek sahibi olmak için en önemli faktörlerden biri gebeligin basindan itibaren düzenli saglik kontrolleri yaptirmaniz gerekmektedir.

Bundan sonra gelismeleri "Bebek" , "Anne", "Öneriler", "Not" olarak özetleyebiliriz.


Bebek:

Embrio hizla gelismektedir.Yaklasik 1,25 mm boyundadir.Kalp,beyin,omurilik,kaslar ve kemikler gelismeye baslamistir. Çocugu besleyecek olan çocuk esi ( plesenta,etene) ve çocugu ilik ve güvenli bir ortamda koruyup, içinde hareket etmesini saglayacak olan gebelik kesesi (su kesesi,amniotik kese) gelismeye devam etmektedir.Iyi bir vaginal ultrasonografi ile gebelik kesesi görüntülenebilir.


Anne:

Hala çok büyük degisiklikler yoktur.Sabah yorgunlugu, bulanti ( ve bazan kusma) , aserme (istah degiklikleri), meme uçlarinin koyulasmaya baslamasi ve memede gerginlik,sik idrara çikma gibi bazi erken gebelik bulgulari yavas yavas ortaya çikmaya baslar.Ancak annede hiçbir degisiklik olmadan gebelik devam edebilir.Buna karsilik erken dönemde bile tedavi gerektiren bulanti ve kusmalar görülebilmektedir.

Öneriler:

Gebelik bulantilarinin ortaya çikmasi halinde asagidaki önlemler alinmalidir. Lütfen genis bilgi icin
gebelikte bulanti ve kusmalarbolumüne bakiniz

Dengeli ve dogal beslenmeye özen gösterin.Günde en az 6-8 bardak su için. "Iki kisilik yemek" dogru degilse de annenin ortalama günlük 300 kilo kalori daha fazla almasi önerilmektedir.Özel bir yeme aliskanligi olanlar (vegan,vegeteryan vb) doktor önerilerine göre beslenmeli, vitamin destegi almalidir.Gebelikte beslenme makalesi size yardimci olacaktir

Not:

Teknolojik gelismelere parelel olarak son zamanlarda oldukça hassas gebelik testleri piyasaya sürülmüstür. Evde kendi kendinize yapabileceginiz bu testleri kullanim klavuzlarindaki kurallara uygun sekilde yaparak erken ve objektif bir gebelik bulgusunu tespit edip doktorunuza basvurabilirsiniz

6.HAFTA

Bebek:

Yumurtadan yeni çikmis bir iribasa ( kurbaga yavrusuna ) benzer.. Bas popo mesafesi (Crown-to-Rump Length CRL ) 2-4 mm kadardir ve yaklasik her gün 1 mm uzamaktadir. Artik beyin ve omurilik kanali (nöral tüp) kapanmistir , bu yüzden 5. haftadan sonra baslanan folik asit desteginin beyin omurilik açikliklarini önlemede etkisi yoktur. Ancak baslanmis olan folik asit destegi 14-16.haftalara kadar devam etmelidir. Gözler ve ekstremiteler (kol-bacak) gelismektedir. Bu haftada yapilan bir vaginal ultrasonografi ile bebek kalp atimlari tespit edilebilir.

Anne:

Artik jinekolojik muayene ile rahim ve vajendeki degismeler belirlenebilir.Gebelik bulanti veya kusmalari yoksa, yavas yavas kilo almaya baslar.Ancak almak bir yana istah degisikliklerine bagli olarak bir miktar kilo kaybi da olsa bunun bebek üzerinde genellikle olumsuz bir etkisi yoktur.Yapilan çalismalar ilk 3 ayda (14 hafta ) gebelerin ortalama 1 kilo aldiklari belirlenmistir. Ancak bulanti ve kusmalar (toksik guatr ,molar -üzüm- gebelik, çogul gebelik vb ) bazi hastaliklarda daha sik görüldügünden bu yakinmalar doktora danisilarak önlem alinmalidir.


Öneriler:

Bu haftalar embrionun gelisimi için çok önemli ve hassas bir dönemdir.Hizla çogalan ve farklilasan hücrelerde zehirli maddeler, bazi ilaçlar, mikrobik hastaliklar , radyasyon, isi ve diger bazi olumsuz çevre faktörleri bebekte sakatlik veya ölümle sonlanabilecek hatalara neden olabilirler. Bu yüzden anne adaylari bu dönemde döküntülü hastaliklari olanlardan uzak durmali,doktora danismadan ilaç kullanmamali, röntgen filmi gerektiginde gebe olduklarini belirtmeli, olumsuz çevre faktörlerinden ve asiri sicaktan (sauna,küvet içerisinde banyo vb ), uzak durmalidirlar. Atesli hastaiik geçirdiklerinde hekime basvurarak uygun ates düsürücü ve antibiotiklerle tedavi yüksek atesin kendisinden veya yüksek atese neden olan mikroptan mutlaka daha az tehlikelidir.

Not:

Gebelikteki her türlü vaginal kanama anormal kabul edilir.Ilk trimestrde(3 ay) gebelerin yaklasik % 20'sinde vajinal kanama olmaktadir.Bunlarin yarisi düsükle sonlanmakta , kanamaya ragmen devam eden gebeliklerde ise sakatlik oranlarinda artis olmamaktadir.Ilk trimestr düsüklerinde neden, % 60 civarinda yasamla bagdasmayan kromozom bozukluklaridir.

Bu yüzden önceden bilinen bir hormonal bozukluk veya diger nedenlerle düsük oldugu tespit edilmemisse genellikle doktor denetiminde istirahat ve iliski yasagi önerilmektedir. Kanamanin derecesi ve bebegin (embrio) durumu tedaviyi yönlendirir.Asiri kanamalarda anne hayati göz önünde tutularak kürtaj veya vakumla gebelik sonlandirilabilir. Eger düsük gerçeklesir embrio ve rahim içerisindeki doku atilmaya baslarsa bozulmus gebelikten dolayi enfeksiyon,kanama ve bazi rahim içi yapisikliklarin önlenmesi için yine kürtaj gerekli olabilir.

Bu dönemde vaginal ultrason ile muayenenin zarari yoktur. Bazi durumlarda (missed abortus) vaginal ultrason ile kanama baslamadan düsük belirlenebilir.Halk arasinda elle yada ultrason ile vajinal muayene sonrasi düsük olacagi seklinde yanlis bir inanis vardir.Vaginal ultrason veya parmakla yapilan muayene bugünkü bilgilere göre düsük nedeni degildirler.

Surasi unutulmamalidir ki gebelikte (pek çok çiftin rahatlikla son aylara kadar sürdürdügü ) cinsel iliski doktor muayenesinden daha fazla kontrolsüz bir eylemdir.
7.HAFTA

Bebek:

Bu haftanin sonunda bebek 11-13 mm kadardir.Kollar ve bacaklar kisa yüzgeçler gibi çikmaya baslar ve bunlarin ucunda olusan düz yassi tabakalar avuç içi ve ayak tabani olup parmaklar bunlarin uçlarindan çikar.Kalp , akciger , gözler ,burun delikleri , barsaklar ve appendiks gelismistir. Kapanan beyin omurilik kanali içerisinde beyin ve omurilik gelismektedir.

Anne:

Artik anne de vücudunda degisiklikler hissetmektedir.Sabah yorgunlugu ve aserme gibi erken gebelik bulgulari belirginlesmistir.Memelerde dolgunluk ve gerginlik olur.

Öneriler:

Mide bulantisina yol açmamak için asla midenizi bos birakmayiniz. Ancak bunun için hafif yiyecekleri saat basi atistirma seklinde bir beslenme daha uygundur.Üç ana ögün almaya çalismayiniz. Yiyeceklerinizi protein( süt,yogurt,peynir,et vb) ve unlu gidalardan (kraker,galeta,bisküvi vb) seçerseniz kan sekeri düsüslerini önlerken gerekli yapi taslarini da almis olursunuz.

Not:

Bir miktar vajinal akinti artisi kötü kokusuz ve iç çamasirda sari-yesil leke birakmamak kaydi ile normal olarak karsilanabilir.Kasinti , kesilmis süt gibi akinti ve idrar yaptiktan sonra veya yaparken yanma olmasi mantar enfeksiyonlarini düsündürmelidir.
8. HAFTA

Bebek:

Gelisiminin (anne rahmine ekilmenin ) 6. haftasidir. Bas-popo mesafesi yaklasik 14-20 mm ,yani iri bir fasulye tanesi kadardir.Göz kapaklari ,kulak kepçesi olusmaktadir ve burun ucu görülebilir. Kol ve bacaklar uzamistir ve kollar dirsekten bükülmüs dirarak görülür. El ve ayak parmaklari avuç ve ayaklardan yumrular halinde çikintilar yapar.

Anne:

Rahim gebelikten önce annenin yumrugu kadar iken, simdi bir portakal büyüklügüne ulasmistir. Kasikta , karnin alt kisimlarinda gerilmekte ve büyümekte olan rahmin zaman zaman kasilmasi sonucu kramp tarzinda agrilar olabilir.Agrilar gittikçe siklasir ve kanama da olursa derhal doktorunuza basvurmalisiniz.

Öneriler:

Yavas yavas alçak topuklu ayakkabilar, alti destekli sütyenler giymeye baslayabilirsiniz. Sirt,boyun ve omuz egzersizleri artan yükleri tasimaniza yardimci olacaktir.

Not :

Gebelerde bazen ileri derecede olmak üzere ( birkaç litre) tükrük salgilanmasi artmistir.Genellikle sorun olusturmasa da bazan bulantilara neden olabilir.
Asi
Asi
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 202
Kayıt tarihi : 06/06/09

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Hafta hafta gebelik Empty Geri: Hafta hafta gebelik

Mesaj tarafından Asi C.tesi Haz. 27, 2009 10:54 am

9.HAFTABebek:


Bas-popo uzunlugu yaklasik 2 ila 3 cm, kabaca iri bir zeytin büyüklügündedir.Parmak uçlari biraz daha siskince ortaya çikmis,bas biraz daha dik,ense olusmustur.Bebegin kol-bacak ve vücut hareketleri ultrason altinda görülebilir.Ancak anne bunu hissedemez.Cinsiyeti görebilmek mümkün degildir.

Anne:

Rahim hizla büyümekte ve anne karninin büyüdügünü hissetmektedir.Ancak hala gebelik disaridan bakmakla anlasilamaz.Hazimsizlik, gaz ve mide yanmasi olabilir. Aglama , sikinti, gibi adet öncesi gerginlik (Premenstruel Sendrom) hastaligina benzer duygusal degisiklikler olabilir.

Öneriler:

Bebeginizin kemik ve dislerinin iyi gelismesi için bol bol kalsiyum ve protein içeren gidalar (peynir,süt,yogurt,et , sebze,meyve) yiyiniz.
10.HAFTA

Bebek:


Artik bebeginiz resmen "fetus" ( bebek ) olarak adlandirilabilir.Bas-popo uzunlugu 3-4 cm, agirligi yaklasik 5- 6 gramdir.Pek çok dogumsal sakatligin olustugu dönem artik geride kalmistir.Gözler ileride göz kapaklarini olusturacak bir deri ile kapanmaya baslar.

Anne:

Hala gebelik disaridan bakmakla belli degildir.Ancak anne yavas yavas daha gevsek ve bol giysiler giymeye baslar. Artik vitrinlerdeki gebe kiyafetleri ile ilgilenme zamani gelmistir. Artik sonuna yaklasmakla birlikte duygusal degisiklikler ve aserme devam etmektedir.

Öneriler:

Diyet aliskanliklarinizi devam ettiriniz.

Not:

Eger bazi genetik hastaliklarin tanisi için gerekli görülmüsse "chorionic villus biopsisi" bu haftalarda yapilir.
11.HAFTA

Bebek:

Bas - popo uzunlugu 4 - 6 cm, agirligi 8-9 gr civarindadir.Kalp atimlari Doppler stetoskop ile duyulabilir. Tirnaklar ve cinsiyet organlari belirginlesmistir. Bebek tekmeler atmasina ragmen anne henüz hissetmez.

Anne:

Rahim karin alt kisminda ele gelebilir.Dis etleri,tirnaklar ve ciltte degisiklikler olabilir.

Öneriler:

Dis bakimini gebelik boyunca ihmal etmeyiniz.Gebeligin planlamasi bölümünde anlattigimiz gibi gebe kalmadan önce dis bakimi yapilmali ve mutlaka gebelik sirasinda da en az bir kez dis hekimine basvurmanizda fayda vardir.Dislerinizi firçalarken kanamalar olmasi gebelik hormonlarinin etkisiyle dis etlerinin büyümesine bagli olabilir.

Not:

Erken yapilan zeka testi olan 11-14 hafta taramasi için doktorunuzdan bilgi aliniz. Bakiniz OSCAR-ikili test
12 HAFTA


Bebek:

Bas-popo uzunlugu 6-7 cm,agirligi 10-14 gr'dir.Tamama yakin gelisimini tamamlayan bebek hizla büyümeye ve güçlenmeye baslar.Barsaklar bu haftaya kadar göbek kordonunun çiktigi yerden disari tasmis olabilir,ancak bu normal bir görünümdür.Artik düsük riski oldukça azalmistir.

Anne:

Aserme,bulanti-kusma ve sabah yorgunlugu azalmaya baslar.Bu zamana kadar yaklasik 1-1,5 kg almis olabilirsiniz.


Öneriler:

Artik yavas yavas giysi ve ayakkabilarinizi degistirin. Topuksuz ayakkabi ve rahat , genis gebe giysileri giymeye baslayabilirsiniz. Çünkü gebelikte tasinan yükün dengesiz dagilimi ve hormonlarin etkisiyle (relaksin) olusan gevsemelere bagli olarak eklemler daha kolay yaralanir
Asi
Asi
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 202
Kayıt tarihi : 06/06/09

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Hafta hafta gebelik Empty Geri: Hafta hafta gebelik

Mesaj tarafından Asi C.tesi Haz. 27, 2009 10:54 am

13.HAFTA

Bebek:

Bas-popo uzunlugu 6,5 - 8 cm, agirligi 70 gr kadardir.Bas vücuttan büyük veya vücüt kadardir.Gözler birbirine daha yakin,görünüm gittikçe daha çok insana benzemektedir.Barsaklar karin içerisindeki normal yerlerine geçer.El ve ayak parmaklari tamamen olusmus, eklemler çalismaktadir.Dis cinsel organlar artik görünür hale gelmistir.

Anne:

Simdiye kadar bulanti-kusma ,sabah yorgunlugu gibi nedenlerle kilo alamamissaniz artik kendinizi daha iyi hissetmeye ve kilo almaya baslayacaksiniz.

Öneriler:

Baba adaylarinin da anne gibi psikolojik ve sosyal bir degisiklik içinde oldugu , bazi sorunlar yasadigi ,gebelige (babaliga ) uyum çabalari içinde oldugu kesinlikle gözardi edilmemelidir.Anne sikintilarini,rüyalarini ve hayallerini baba adayi ile paylasmali , gebelik kontrollerine birlikte gidilerek rahim içindeki bebegin hareketleri,kalp atimlari babaya da gösterilip uyum çabalari desteklenmelidir.
14.HAFTA

Bebek:

Bas popo uzunlugu 8-10 cm , agirligi yaklasik 90 gr 'dir.Kulaklar basin arkasindan daha öne ve yanlara dogru gelir.Ense daha da uzar ve çene belirginlesir.Artik bebegin bir parmak izi vardir.Disaridan yapilan uyarilara (rahime ultrason probu ile basinç yapiidiginda) kivrilip dogrularak yer degistirir.

Anne:

Artik gebe elbiseleri giymeye baslamis olmalisiniz.Dogumun daha kisa sürmesi ve daha az agri çekmek için bazi egzersiz programlarina katilabilirsiniz.Rahmin hizla büyümesi nedeni ile karin kaslarinda gevseme ciltte (kalça, karin, bacak ve gögüslerde) çatlaklar (stria gravidarum) görülebilir. Gebelikte ortaya çikan cilt çatlaklarinin temelinde cilt altindaki bag dokusunun içerik ve düzenlenmesindeki kisisel farkliliklar yatar.Çünkü her gebede çatlak olmamaktadir.Gebelik hormonlarinin etkisiyle kabizlik ortaya çikmaya baslamistir.


Öneriler :

Kabizligi önlemek için daha çok sebze ( çig olmasi önerilir) ve meyve yemelisiniz.Bol sivi almak da faydali olabilir. Cilt çatlaklarinin önlenmesi için sinirli etkisi olsa da bazi özel kremler kullanilabilir.Bu pahali kremleri kullanamiyorsaniz cildi nemlendiren , yaglayan herhengi bir krem ile yukarida sayilan bölgelere masaj yapmak da yeterli olabilir.Unutmayiniz ki cildinizin çatlamasi daha çok dogustan var olan bir takim nedenlere baglidir ve bunlar sonradan düzeltilemez.
15.HAFTA

Bebek:

Bas -popo uzunlugu 10 - 11,25 cm,agirligi 110 gr kadardir.Cilt çok ince, dogumdan sonra dökülen killarla (lanugo) kaplanmaya baslar.Basinin üst kisminda saçlar ve kaslari olusmaya baslar.Bebek artik parmagini emebilir.

Anne:

Rahminiz göbeginizin 7,5-10 cm altinda hisedilebilir.Amnios suyu artmis ve 250 cc kadar olmultur.Yavas yavas disaridan da gebe oldugunuz anlasilmaktadir.Artmis kan hacminiz ve toplardamarlarinizdaki göllenme nedeniyle burun kanamalari görülebilir.Ciltte toplar damarlar belirginlesir.Bacaklardaki toplardamarlar siser ve varis olusur.

Öneriler :

Yatarken sol yan tarafiniza ( çok rahatsiz olursaniz sag yan da olabilir) yatmaya çalisin. Çünkü sirtüstü yatarken bebege giden kan akiminda azalmalar olabilir.Böyle bir yatis pozisyonu sizi rahatsiz ederse sirt ve bacak arasina yastiklar koyabilirsiniz. Eger varis ve hemoroid (basur) vb. gibi sorunlar yasiyorsaniz dinlenirken (yatarak) bacaklarinizi kalbiniz düzeyine kadar yükseltiniz. Gerekirse destekleyici varis çoraplar giyilebilir.

16.HAFTA

Bebek:

Bas - popo uzunlugu 10,75 - 11, 5 cm,agirligi 140 gr kadardir. Tirnaklar tam olarak olusmustur.Basta ince killar ve tüyler (lanugo) daha da belirginlesmistir. Sinir sistemi gelisimi büyük ölçüde tamamlanmistir. Sinir uyarilari ve bunlara kaslarin yaniti sonucu ardarda ince el ,kol,bacak ,vücut hareketleri görülür.Özel bir stetoskopla çocuk kalp sesleri duyulabilir.

Anne:

Bebeginiz büyüdükçe sizin rahminizde büyüyecek 6 haftalik bir gebelikte 140 gram olan rahminiz simdi 250 gram kadardir ve rahim göbegin 7,5-10 cm altinda hisedilebilir.Amnios suyu artmakta ve 250 cc kadar olur.Bu haftadan sonra , birden çok gebelik yasamissaniz daha erken olmak üzere , halk arasinda "canlanma" denilen barsakta gaz veya karinda kas segirmesi gibi çocuk hareketlerini hissedebilirsiniz.

Bebegin hareketlerini hissetmiyorsaniz , üzülmeyiniz Zira fetal hareketler kadindan kadina degisen zamanlarda 16-20.haftalarda hissedilir ve bir bebek digerinden daha fazla aktif olabilir ve daha fazla kareket yapabilir.Ayrica bebegin boyu ve sayilari ne kadar fazla ise o kadar çok hissedersiniz.

Artik rahim büyüyerek,legen (pelvis) kemigi çukurlugundan, barsaklarin dolastigi karin bosluguna dogru yer degistirdiginden idrar torbasi (mesane ) üzerindeki basinç azalarak ilk haftalarda görülen sik idrara çikma düzelmeye baslar.Bu haftadan sonra gögüs kafesinin altinda veya midede yanmalar olabilir.Bunlar mide içerisindeki asitin gevsemis olan yemek borusuna dogru geriye dogru kaçarak tahris etmesine baglidir.

Öneriler:

Mide yanmalari oluyorsa öncelikle az az ve sik küçük ögünler halinde yiyip içmelisiniz.Yemeklerden (özellikle aksam) sonra 1-2 saat oturur pozisyonda bekleyerek yiyeceklerin mideyi terketmesinden sonra yatarak yemek borusuna dogru , geri kaçmayi önleyebilirsiniz.Eger bu yöntem basarili olmazsa anti asit tablet veya suruplar kullanilabilir.

Not:

16-18 haftalar arasinda üçlü test yapilabilir.Ikili test yapilanlarda sadece alfa feto protein testi yapilarak nöral tüp defekti riskini belirlemek yeterlidir. Üçlü test, 11-14 haftada yakalanamayan %10 kadar mongol (Down sendromu,trizomi 21) bebeklerin %60 -70 oraninda yakalanmasi için hangi gebelere amniosentez yapilacagini belirlemede yardimci olur.Bu haftalarda ikili yada üçlü testinde risk tasiyanlara ve yasi 35'in üzerinde olanlarda amniosentez önerilmelidir.Amniosentez ; rahim içerisindeki gebelik kesesine ultrason yardimiyla bir igne ile girilip sivi alma islemidir. Alinan sivinin kromozomal, mikrobiyolojik ve biokimyasal olarak incelenmesi ile kesin tani konulur.
Asi
Asi
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 202
Kayıt tarihi : 06/06/09

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Hafta hafta gebelik Empty Geri: Hafta hafta gebelik

Mesaj tarafından Asi C.tesi Haz. 27, 2009 10:54 am

17.HAFTA

Bebek:

Bas - popo uzunlugu 11 - 12 cm ,agirligi 180 gr kadardir. Bebegin vücudunda artik yag depolanmaya baslar.Bebek içerisinde yüzdügü sivi baslangiçta bebek cildi ve plesenta - kordon zarlarindan sizarak olusurken artik akcigerlerden salinan sivilar ve böbrekten atilan idrardan olusmaktadir. Bu sivi çocuk tarafindan yutulup akcigerler ve mide barsak sisteminden dolasima geçerek , böbrekler tarafindan idrar seklinde tekrar kese içine atilir.Gebelik ilerledikçe çocugun içinde yüzdügü sivinin büyük bir kismini kendi idrari olusturacakiir.Artik bebegin karacigeri bazi görevlere baslar ( kan yapimi, safra yapimi ). Saç,kas ve kirpikleri belirginlesmistir.

Anne:

Artik gebeliginiz ( saklamazsaniz ) disaridan farkedilebilir.Normal giysiler içerisine isteseniz de sigamazsiniz. Istahiniz gittikçe düzelecektir. Bence gebeligin en romantik ve duygusal olarak yogun zamanlarini yasiyorsunuz. Düsük korkusu oldukça azalmis , dogum ise bir hayli uzaktadir. Yükünüz henüz agir degildir,hareketleriniz çok kisitlanmamistir.Sizi taniyanlar size daha çok sevgi ,saygi ve imrenen gözlerle bakiyordur.Yavas yavas hareketlerini dinleyerek çocugunuzla kabaca bir iletisim kurabilirsiniz. Gebelik büyüdükçe elini karniniza koyarak çocuk hareketlerini esiniz de hissedebilir.

Öneriler:

Eklemlerde gevseme artarak devam etmektedir. Yataktan önce oturup sonra el ve kollarinizin yardimiyla ayaga kalkiniz. Dengesiz ve agir yükler tasimayiniz. Yerden bir sey alirken belden egilmeden ,diz çökerek aliniz. Raflardan iki elinizle ulasamadiginiz yüksekliklerdeki esyalara uzanmaya (özellikle tek elle) çalismayiniz.
18.HAFTA

Bebek:

Bas - popo uzunlugu 12,5-14 cm ,agirligi 220 gr kadardir. Büyüme yavaslamistir. Ancak bebegin sinir ve kas iskelet sistemi hizla olgunlasmaktadir.Refleksleri artar, esner, gerinir, surat asar.Tat duyusu gelisir; aci ve tatliyi ayirt eder.Yutar ve hiçkirir.Karindan tutulan çok güçlü isiga karsi gözlerini korur.


Anne:

Rahim hemen göbegin altina kadar büyümüstür.Bebek hareketlerini hissetmeye baslamissaniz gittikçe güçlendigini hissedeceksiniz. Bu hafta ile 22 .hafta arasinda yapilacak ayrintili bir ultrason muayenesi ile normal gelisme , gebelik yasi , bebegin cinsiyeti ile ilgili oldukça güvenilir bilgiler elde edilebilir. Kalbiniz gebelik öncesine göre %30-50 daha fazla çalismaktadir.

Öneriler:

Bu ayki kontrole esinizle birlikte giderseniz onun da bebegi hayalinde canlandirmasina yardimci olup,bebegine yakinlasmasini saglayacak bir ultrason görüntüsünü izlemesini saglayabilirsiniz.Hatta doktorunuzun size verecegi bir fotografla (2 veya 3 boyutlu) mutlulugunuzu dostlarinizla paylasabilir ve bebegin albümünü olusturmaya baslayabilirsiniz.

Not:

Ultrason ile görülememesi çocugunuzda sakatlik olmadigini garanti etmez,ancak pek çok belirgin sakatliklar ultrasonografi ile basari ile tespit edilmektedir. Bu sakatliklardan bir kisminda gebeligin sonlandirilmasi gerekir.Bazi hastalik ve sekil bozukluklari ise anne karninda veya uygun merkezlerde dogum yaptirilarak hemen dogumu takiben düzeltilebilir.
19.HAFTA

Bebek:

Bas - popo uzunlugu 13 - 15 cm ,agirligi 270 gr kadardir. Cilt transparan ,altinda damarlar görünür haldedir.Çocugun gebelik kesesi içindeki sividan korunmasi için, cildini beyaz yagli kremsi bir madde (verniks kazeoza) kaplamaya baslar. Bu balmumumsu madde çocugun cildindeki yag bezlerinde üretilir.

Anne:

Bu dönemde büyüyen rahmin kasilmasina bagli olarak hafif agrilar olabilir. Kabizlik , bacaklarda kramp, eklemlerde sislik, sirt agrilari olabilir.Gebelik hormonlarinin etkisi ile yüz,omuz ve kollarda küçük damar uçlarindaki genislemelere bagli olarak kirmiziliklar (spider nevi ) görülebilir.

Öneriler :

Asiri yorgunluklardan ( nefes nefese kalacak sekilde yapilan fizik aktivitelerden) kaçininiz.Bebeginizin hizla büyümesine bagli olarak kalp,akciger ve böbreklerinize asiri bir yük olusturabilirsiniz.
20.HAFTA

Bebek:

Bas - popo uzunlugu 14 - 16 cm ,agirligi 320 gr kadardir. Bebek artik sesleri duymaya baslar. Konusmalarinizi , kalp ve barsak seslerinizi hatta vücdunuzun disindan gelen sesleri duyabilir.Yakininizda olusan yüksek seslere irkilerek, hatta elleriyle kulaklarini kapatarak tepki gösterir. Artik daha fazla hareket etmektedir.Döner,kivrilir, yumruk ve tekmeler atar.Yeni dogan bir bebek gibi uyku ve uyaniklik dönemleri vardir.

Anne:

Nihayet yolu yariladiniz. Rahim üst siniri göbeginiz hizasindadir. Tiroid bezinin çok çalismasi nedeniyle normalden daha fazla terliyor olabilirsiniz. Beliniz artik kalça ve omuzlarinizdan daha kalindir.

Öneriler:

Sirt agrilarini azaltmak için ergonomic koltuk veya arkaliksiz bir tabure kullanabilirsiniz.Uzun süre ayakta kalmayin! Yatarken belinize küçük bir yastik koyabilirsiniz.
Asi
Asi
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 202
Kayıt tarihi : 06/06/09

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Hafta hafta gebelik Empty Geri: Hafta hafta gebelik

Mesaj tarafından Asi C.tesi Haz. 27, 2009 10:55 am

21.HAFTA

Bebek:

Bas - popo uzunlugu 18 cm ,agirligi 390 gr kadardir. Vücut isisini korumak için sürekli olarak cilt altinda yag depolanmaktadir. Büyüme ilk aylara göre yavaslamakla beraber iç organlardaki gelisme hizla devam etmektedir. Kalici disler olusmaya baslamistir.

Anne:

Rahim göbek hizasini geçmistir. Artik çevrenizdekiler siz söylemeden gebe oldugunuzu kolaylikla anlamaktadirlar. Simdiye kadar yaklasik 3,5 -5 kg almis olmalisiniz. Artmis gebelik hormonlari (özellikle progesteron) nedeniyle gevseyen idrar yollarinda idrar akim hizi yavasladigindan daha kolay iltihabi olaylar gelisir.

Öneriler:

Hem kabizlik hem idrar yollarinin iltihabi hastaliklarini önlemek için bol sivi almalisiniz.Ikili veya uclü testinde risk tasiyanlarla yasi 35'in üzerinde olanlarda kromozom taramasi icin amniosentez zamani geçmistir ve kordosentez önerilir.
22.HAFTA

Bebek:

Bas - popo uzunlugu 19 cm ,agirligi 450 gr kadardir. Kaslari güçlenmeye devam etmektedir.Kas ve kirpikleri olusmustur.Bebegin hareketleri daha anlamli hale gelmistir. Seslere hareketle yanit verir ve güzel sesleri ayirt eder.Çocugunuzla konusabilir,hatta ona sarkilar söyleyebilirsiniz. Dogumdan sonra ayni seslerle bebegi daha kolay sakinlestirebilirsiniz.Benim önerim bu dönemde hareketli bir parça sesin ve cogunlukla onu dinletiniz,dogduktan sonra özellikle agladigi dönemler bu parçayi dinlerken sustugunu göreceksiniz!

Anne:

Kramplar daha sik görülmeye baslar. Bazan asiri derecede rahatsiz edici olabilir.

Öneriler:

Etkinligi tartisilmakla birlikte ,kramplari önlemek için kalsiyum ve potasyumdan zengin yiyecekler alabilirsiniz.Yatmadan önce ilik bir bardak süt, muz ,greyfurt veya portakal faydali olabilir.Kramp olustugunda sertlesen kasin tersi yönde(resiprok inhibizyon) bacaklarinizi germek krampin daha çabuk düzelmesini saglayacaktir.
23.HAFTA

Bebek:

Bas - popo uzunlugu 20 cm ,agirligi 560 gr kadardir. Vücut oranlari daha çok yeni dogan bir bebegi andirmaktadir.Cilt hala kirisiktir,çünkü hizla kilo almaya devam edecektir.Lanugo killari daha koyu bir renk alir.

Anne:

Gebeligin basindan bu yana yaklasik 4,5 - 5,5 kilo almis olmalisiniz. Sirt agrilari daha da artmis olabilir. Bu agrilar dengesiz bir sekilde karnin ön kisminda tasinan agirligin karsilanmasi için omurga ve etrafindaki kaslarin yüklerinin artmasina baglidir.

Öneriler :

Sirt agrilarini gidermek için dengeli hareket etmek , uygun oturus sekilleri , masaj ve sicak uygulamalari faydali olabilir.

Not:

Bebegin kalbinin ultrasonografide en iyi degerlendirildigi haftalar 22-24.haftalardir. Gerekirse renkli doppler ve ekokardiografi ile kalpte yapisal bozukluk olup olmadigi arastirilmalidir.Bu incelemelerin 14 hafta civarinda yapilabilecegini savunan arastirmacilar da vardir.Bu ayda hem bebegin ,hemde annenin gerekli damarlarinin doppleri yapilabilir.Özellikle annenin rahmini besleyen damarlarinin doplerleri, ileride bebekte düsük dogum agirligi ile ilgili bir problem gelisip gelismiyecegi konusunda yardimci olacaktir.

24.HAFTA

Bebek:

Bas - popo uzunlugu 21 cm ,agirligi 650 gr kadardir. Sizin dokunus ve sesinize tepki gösterir. Bebekte bagisiklik sisteminin temel elemanlari olan beyaz kan hücreleri olusmaya baslamistir. Henüz hiçkiriklarini hissetmeseniz de silkinmelerini duyabilirsiniz.

Anne :

Kilo artis hiziniz haftada 350 -500 gr civarinda olmalidir. Hizla kilo alir ve vücudunuzda sislikler olusmaya baslarsa doktorunuza danisin.Tansiyon takibi ve idrarda albumin bakilarak gebelik zehirlenmesi (pre-eklampsi) açisindan arastirma gerekebilir.Genellikle kokusuz, sari-beyaz renkli , normal vajinal akinti artmistir.

Öneriler:

Vajinal akinti kötü kokulu , iç çamasirda leke birakan,yesil renkli ve bol olursa iltihap açisindan arastirma yapilmalidir. Vajinal enfeksiyonlara bagli erken dogum, gebelik kesesinin iltihabi ve yeni dogan bebekte ciddi iltihabi hastaliklar görülebilir.
Asi
Asi
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 202
Kayıt tarihi : 06/06/09

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Hafta hafta gebelik Empty Geri: Hafta hafta gebelik

Mesaj tarafından Asi C.tesi Haz. 27, 2009 10:55 am

25.HAFTA

Bebek:

Bas - popo uzunlugu 22 cm ,agirligigirligi 780 gr kadardir.Cilt artik seffaf görünümünü kaybetmektedir.Vücuduna bol gelircesine cilt kivrimlarla kaplidir.Kalp atimlari stetoskop ile veya bebegin pozisyonu da uygunsa karna kulagini dayayan biri tarafindan duyulabilir.

Anne:

Karin içinde rahmin hizla büyümesine bagli olarak mide yanmalari ve hazimsizlik daha da artmistir. Çocuk hareketlerinin en iyi duyuldugu dönemdir.

Öneriler:

Az az ,sik sik yemege , dinlenirken ayaklarinizi yukarida tutmaya dikkat ediniz.

Not:

Doktorunuz 24 - 28.haftalarda 50 gr glukoz (seker ) yükleme testi isteyecektir.Bu test ile daha önce seker hastaligi olmayan gebelerde bile sadece gebelikte ortaya çikan ,anne ve bebegi olumsuz etkileyen (iri bebek , zor dogum vb) seker hastaligi (gestasyonel diabet) açiga çikarilmaya çalisilir.Aç veya tok karna (tercihan açligi takiben açlik kan sekeri ölçüldükten sonra) 50 gr glukoz(seker) verildikten 1 saat sonraki kan sekeri ölçümü 140 mg /dl altinda olmalidir.

Yine bu dönemde dogum öncesi kan durumunu tespit etmek amaciyla kan sayimi yapilmalidir,eger her kontrolde düzenli olarak yapilmiyorsa,en azindan bu dönemde dogumda gelisecek olasi bir kanama problemine karsi vucud demir depolari gerekli olursa yedeklenmelidir.

26.HAFTA

Bebek:

Bas - popo uzunlugu 23 cm ,agirligi 910 gr kadardir. Isitme duyusu tamama yakin gelismistir.Müzik ritmine göre hareket edebilir. Sesli uyarilarla nabzi hizlanabilir. Beyin fonksiyonlari normal bir yeni doganinkine benzer. Beynin uyku ve uyaniklik dönemlerine ait özellikler ayirt edilebilir.Akcigerler gelisimlerini sürdürmekle birlikte hala tam olarak fonksiyon görmeye hazir degildir, açik kalmalari için gerekli olan maddelerin yapimi (surfaktan) yetersizdir.

Anne:

Artik haftada 300-400 gr kadar kilo almaktasiniz. Çocugun hizla büyümesi ve hareketlerinin daha fazla güçlü olmasi nedeniyle kaburgalarinizda ve karninizda agrilar olabilir.

Öneriler:

Doktor kontrollerine ek olarak haftalik kilo alimini, tansiyon ölçümlerini ve vücudunuzda gelisen ödem (sislikleri) kendiniz de takip etmelisiniz..

Not:

Bas agrisi , görme bozuklugu , el , ayak ve yüzde hizla sisme (özellikle günün erken saatlerinde), hizla kilo alma (haftada 500 gr'dan fazla) , yüksek tansiyon (büyük 140, küçük 90'dan fazla) , olmasi halinde hemen doktorunuza basvurmalisiniz. Bu durumda gebelik zehirlenmesi (pre-eklampsi ) gelisiyor olabilir.
27.HAFTA

Bebek:

Bas - popo uzunlugu 24 cm ,agirligi 1050 gr kadardir. Daha uyumlu ve birbirini izleyen hareketler yapar.Parmak emer ve böylece sakinlesir , çene kaslari gelisir.Artik aglayabilir.

Anne:

Vücudunuzun ön kisminda dengesiz bir sekilde artan agirlik vücut seklinizi , durusunuzu ,yürüyüsünüzü yavas yavas degistirmeye baslar. Sirt agrilari , kramplar artabilir.Hizla büyüyen rahimde düzensiz (genellikle 30 saniyeden kisa süren ve 15 dakikadan daha uzun araliklarla ) kasilmalar (Braxton-Hicks ) hissedebilirsiniz.

Öneriler:

Ayakkabilarinizin rahat ve topuksuz, giysileriniz bol olmasina dikkat ediniz.

Not:

30 saniyeden uzun süren ve 15 dakikadan daha sik araliklarla olusan periodik , düzenli kasilmalar hissederseniz, erken dogum eylemi olabileceginden, hemen doktorunuzu arayiniz!

28.HAFTA

Bebek:

Bas - popo uzunlugu 25 cm veya bastan topuga kadar uzunlugu 40 cm ,agirligi 1200 gr kadardir. Akcigerleri hizla yapi ve fonksiyon açisindan disarida yasamaya hazir hale gelmektedir. Beyinde (REM ) derin uyku (rüya görülen uyku) dalgalari tespit edilebilir .

Anne:

Karinda büyüyen kitle nedeniyle sindirim sorunlari, uykusuzluk, zor nefes alma gibi sikintilar artarak devam eder. Bol sivi , taze sebze meyve almakla kabizlik azaltilabilir.

Öneriler:

Sivi gidalar almissaniz yatmadan önce 1-2 saat bekleyerek midenin kismen bosalmasini bekleyiniz.Aksi halde daha çok mide yanmalari ( reflü ösefajit) hissedebilirsiniz.Özelikle bu dönemde sonra gebe rahmin mideye yaptigi baskiya bagli olarak yemekten sonra hissettiginiz bu durum için mide salgisinin üzerinde bir tabaka olusturarak sizi bu durumdan kurtaracak ilaçlar mevcuttur.Doktorunuza danisiniz

Not:

Kan uyusmazligi varsa ( anne Rh(-),baba Rh (+) ) ve indirect coombs testi (-) ) erken anti-D hiperimmunglobulin -kan uyusmazligi ignesi- bu haftada yapilabilir Bu asamaya kadar herhangi bir düsük tehdidi,plesenta previa ( rahim agzina yerlesmis çocuk esi), amniosentez (gebelik kesesinden su alma),kordosentez (bebek kordonundan kan alma) vb kanama veya çocuktan anneye kan geçisine yol açabilecek girisimler olmussa yine anti-D hiperimmunglobulin (kan uyusmazligi ignesi) yapilmalidir. Bu bilgi dogumda çocuk doktoruna aktarilarak çocukta kan uyusmazligi testlerinin yanlislikla pozitif olarak yorumlanmasinin önüne geçilmelidir
Asi
Asi
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 202
Kayıt tarihi : 06/06/09

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Hafta hafta gebelik Empty Geri: Hafta hafta gebelik

Mesaj tarafından Asi C.tesi Haz. 27, 2009 10:56 am

29.HAFTABebek

Bas - popo uzunlugu 26 cm veya bastan topuga kadar uzunlugu 42 cm ,agirligi 1370 gr kadardir. Gözleri neredeyse tamamen mavidir ve suni bir aydinlatma veya gün isigini karin duvarindan ayirt edebilir.Hizla büyüyen bebek rahmin ayni hizla büyüyememesinden dolayi yavas yavas daha zor hareket etmeye baslayacaktir. Ancak hareketleri daha güçlüdür.

Anne:

Rahim büyümeye ve çevreye basi yapmaya devam eder. Böylece bu haftalardan sonra gebeligin ilk haftalarindaki gibi sik idrar yapma istegi tekrar ortaya çikabilir.

Öneriler:

Uygun giysiler ile ve uygun hava kosullarinda konusabilecek , gülebilecek bir tempoda yürüyüsler yapabilirsiniz.

Not:

Her türlü vaginal kanama ve bacaklarinizi, iç çamasirlarinizi islatircasina bol gelen akinti veya siviyi doktorunuza bildiriniz.Su kesesi normalde dogumda veya doguma yakin dönemde açilir.Erken açilmasi durumunda, anne ve bebek ciddi bir enfeksiyon riski ile karsi karsiya kalabilir.

30.HAFTA

Bebek:

Bastan topuga kadar boyu 42,5 cm ,agirligi 1550 gr kadardir.Vücut isisini ayarlayabilir.Bas vücut orani normal yeni dogandaki gibidir.Kas,kirpik ve saçlari normale yakindir.Tirnaklari gelismeye baslamistir.

Anne:

Rahimin tepe noktasi , göbegin yaklasik 5 parmak üzerindedir.Solunum , sindirim sistemi ve idrar yollarina ait sikintilar artarak devam etmektedir.

Öneriler :

Bebek hareketleri sayilarak çocugun durumu hakkinda kabaca bilgi edinmek mümkündür. Bebek bir gün içerisinde, annenin uyanik oldugu yaklasik 12 saatlik süre boyunca 10 kez hareket ediyorsa bu olumlu olarak yorumlanir. Bebek hareket etmiyor veya az hareket ediyorsa doktorunuza danismalisiniz.

Not:

Kasik ve bögür agrisi yüksek ates, idrar yaparken yanma ve sik idrara çikma gibi yakinmalarinizi derhal dokrorunuza bildiriniz! Böyle bir tablo mesane veya böbrek iltihaplarinda görülebilir ve gerekirse hastane sartlarinda tedavi edilmelidir. Idrar yollarinda görülen enfeksiyonlar erken dogumu da tetikleyebilir.

31.HAFTA

Bebek:

Bastan topuga kadar boyu 45 cm ,agirligi 1750 gr kadardir. Gittikçe artan cilt alti yag dokusuna bagli olarak sismanlamaktadir.Isitme duyusu iyice gelismistir tanidik sesleri ve müzigi ayirabilir.

Anne:

Rahim artik tüm karni dolduracak kadar büyüdügünden solunum,sindirim ve dolasim sistemindeki yüklenme giderek artmaktadir.Anne normalde 8-10 kg civarinda kilo almis olabilir.

Öneriler :

Tansiyon yüksekligi,hizli ve asiri kilo alimi , bacakta ödem sizin tarafinizdan da kolayca tespit edilebileceginden , belli araliklarla ölçüm yaptiriniz.

32.HAFTA

Bebek:

Bastan topuga kadar boyu 47 cm ,agirligi 1950 gr kadardir. Rahim içinde hareket edebilecegi alanlar hizla azalmaktadir. Gözlerini açip kapar ve solunum hareketleri yapar.Saçlari alin sinirina uzanmis yag ve kas dokusunda artis hizlanmistir.Bu dönemde dogan bebekler solunum zorluguna sahip olup emme refleksine sahip degildirler.Bu dönemde dogma ihtimali beliren bebekler mutlak mutlak yogun bakim ünitesinin oldugu hastanelerde dogurtulmalidirlar.Beyin gelismeleri hizlanmis,gözler izleme hareketleri yapar,irisi isik ve karanliga cevap verir.Bebek uyur ve hareket eder bunlari farkli hareketleri ile belli eder.Rahim yolu ile gecen isinlara görme hareketleri ile cevap verir.

Anne :

Yasamasina az kaldi,biraz daha çaba biraz daha sabir.En küçük sikayetinizde hekiminize danisin !
Dogumun baslangiç isaretlerini tartisma zamani geldi !
Degisik uygulamalar olmakla birlikte doktor kontrollerine daha sik gitmeniz uygun olabilir ( 1 ay yerine 2 hafta arayla ). Son bir ay içerisinde ise doktor kontrollerine her hafta gidebilirsiniz. Bu aylarda bazi annelerin meme basindan "colostrum" denilen ilk süt gelebilir. Bebegin büyüklügü , pozisyonu ve içinde yüzdügü sivi miktarina bagli olarak karin degisik sekillerde görülebilir . Daha önce dogum yapmis olsaniz bile her gebeligi farkli algilayabilirsiniz.

Öneriler:

Bel,kasik , bacak agrilari artabilir. Dinlenirken bacaklarinizi yüksekte tutunuz. Yatarken sol yana yatmaya ve bacak alti veya aralarina karninizin yataga dayandigi tarafa yastiklarla destek olabilirsiniz
Asi
Asi
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 202
Kayıt tarihi : 06/06/09

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Hafta hafta gebelik Empty Geri: Hafta hafta gebelik

Mesaj tarafından Asi C.tesi Haz. 27, 2009 10:56 am

33.HAFTA

Bebek :

Bastan topuga kadar boyu 48 cm ,agirligi 1960 gr kadardir.Çocuk hizla kilo almaktadir.Dogumdaki agirliginin yarisini, geri kalan bu 8 hafta içerisinde alacaktir.Yeri gittikçe daraldigindan daha zor hareket etmektedir.Anne karninda kollari ve bacaklari vücudunun önünde çarpraz yapmis ve diz ve dirsekleri bükülmüs olarak durur. Çene gögüse dayanmis olarak ( deprem sirasinda alinmasi gereken pozisyonda) artik dar gelen bu kapali kutuya sigmaya çalismaktadir.

Anne:

Sorular ve kaygilar yavas yavas artmaktadir;

· Hastaneye ne zaman gitmeliyim?,
· Kimler yanimda olmali ?,
· Yanima neler almaliyim
· Hangi hastanede, hangi kosullarda dogum yapmaliyim ?

Gebelikte artan relaxin hormonu uyluk eklemlerinizi gevsettiginden yürüyüsünüz zorlasir.Eller belde ve belinizi öne dogru iterek yürümeye baslamis olabilirsiniz.Sirt agrilarindan kaçinmak isterseniz doktorunuzun tavsiyelerini dinlemeli ve dosdogru durmak için çaba göstermelisiniz!

Özellikle geceleri rahat bir pozisyonda dinlenmelisiniz.El ve ayaklarinizda sisme varsa mutlak tansiyonunuz daha yakin takip edilmelidir. Bebeginizin disarida yasama sansi giderek artmaktadir.Akcigerlerden (alveollerden) salgilanan surfaktan denilen bir madde artmaya baslamistir.Bu maddelerin artisi ile bebegin dis ortamda solunum sikintisi olmadan yasama kabiliyeti artacakiir.

Kas kramplarini daha çok hissetmeye basladiniz ,sadece ilaçlar yetecek mi ?


· Uzun ve rahat yürüyüsler (yemeklerden sonra ) yapin
· Uzun süre ayni pozisyonda kalmayin
· Ayak parmaklarinizi geriye dogru iterek hareket ettirin,oturdugunuz yerde küçük hareketler yapin,kocaniz bir seyler yapmak istiyorsa masaj yapmasini isteyebilirsiniz.O'na baska islerede yarayabilecegini gösterin,simdi tam zamani
· Kalsiyum alimini artirabilirsiniz
· Uzun oturuslarda ayaklarinizin altina bir puf , yastik koyup kan akisini rahatlatarak varislerinizin sizi rahatsiz etmesini önleyebilirsiniz

Bu dönemde özellikle potasyum ve kalsiyum özellikle kas kramplarinin önlenmesi için gereklidir.Bunun için ;

· Portakal,
· Muz,
· Greyfurt,
· Beyaz peynir,
· Soya fasulyesi,
· Badem,
· Bal,
· Yogurt,
· Balik,
· Susam tohumu,
· Sardalya yemeniz önerilebilir
34.HAFTA

Bebek


Annenin gebelik sirasinda kalsiyum almasi çok önemlidir.Zira bebek anneden kemiklerini olusturmak ve sertlestirmek için kalsiyum alir.Bir gebe kadin gebeligi sirasinda yeterince kalsiyum almazsa kemiklerin ve dislerini büyük ölçüde zayiflatir. Çünkü gelisen bebek anne iskeletinden ihtiyaç duydugu kadar mineralleri alacaktir.

Bu dönemde bebegin böbrek üstü bezleri emzirmeyi saglamak için hormonlar üretir ve büyür.Plasenta hormonlari artik memelerinizdeki sütü aktive etmeye baslar Bebegin cildindeki verniks örtüsü incelir lanuga killari ise hemen hemen kaybolur. Bebegin bu döneminde akcigerleri iyi Bu dönemde bebegin böbrek üstü bezleri emzirmeyi saglamak için hormonlar üretir ve büyür.Plasenta hormonlari artik memelerinizdeki sütü aktive etmeye baslar Bebegin cildindeki verniks örtüsü incelir lanuga killari ise hemen hemen kaybolur. Bebegin bu döneminde akcigerleri iyi gelismis olup 2370 gr ve 32 cm boyundadir.Akcigerleri iyi gelismis oldugundan bu dönemde dogum olusursa rahim disinda asiri bir müdahaleye ihtiyaci olmayabilir.

Anne;

Bu dönemdeki en yaygin sikayet yorgunluktur,zor uyku,agrilar sizlanmalar olusacaktir.Dinlenme ve zaman zaman uzun yürüyüsler kaslarinizdaki rahatlamayi saglayacaktir.Kilo artisi bas problemlerinizden birisi olmaya devam edecek .Braxton_Hicks agrilari denilen rahmin zaman zaman sertlesmesine yol açan agrilari daha sik duymaya baslayacak,bebegin bazen çakildigini düsüneceksiniz.
Artik dogum yaklasiyor dogum hekiminiz dogum hakkinda sizi bilgilendirmeye baslayacaktir.Dogumun baslangiç isaretleri;

· Su gelmesi,
· Kanli sümüksü rahim agzi tikacinin atilmasi,
· Kanama,
· Ritmik kasilma ve agrilarinin baslamasinin
olarak sayilabilir.

Su gelmesi genellikle dogum agrilarinin baslamasindan görülür.Erken dönemde su gelmesi bebegin ve rahmin infeksiyon açisindan önemlidir ve yakin takip gerektirir.Bu durumda en dogru yaklasim hastaneye yatirilarak takiptir.Doguma yakin dönemde su kesesinin açilmasi halinde kordon sarkmasi ihtimali nedeniyle yakin takip gereklidir.Kanli sümüksü mukus tikaç ise,gebelik sirasinda rahim agzinda bulunan ve bebek ve zarlari infenksiyondan korunmasini saglayan bir maddedir.Genellikle doguma yakin atilir ve halk arasinda "nisan" olarak adlandirilir.Doguma yakin kanli sümüksü bir akintiniz olursa korkmaniza gerek yoktur. Dogum agrilarinizin baslamasi ile hekiminiz ile görüsmelisiniz. Kanama ise çesitli nedenlerle meydana gelebilir.Her kosulda hemen hastanede gözetim altina alinmanizi gerektirir.Dogum agrilari belden baslayip kasiga dogru vuran, kasilmalara,karinda sertlesmelere eslik eden ritmik ,baslangiçta yarim saatte bir sonra 10-15 dakika arayla, doguma yakin ise 10 dakikada 3-5 kez olusan agrilardir.Muhtemel dogum tarihiniz ancak erken dogum tanisinda ve gününüz geçtiginde önemlidir.Yukarida bahsedilen dogum isaretleri oldugunda hekiminiz su karari verecektir.Bu bir erken dogum mu? Dogumu eylemi önlenmeli mi? , yoksa dogum eylemi desteklenmeli ,çocuk disarida yasayacak erginlikte ise hekimizi dogum için sizi hastahaneye yatiracak ve agrilarinizi . bebeginizin canlilik durumunu takip edecektir.

Bu dönem, sigortali iseniz kanuni dogum öncesi izninin baslangiç dönemidir.Bagli bulundugunuz isletmeden alacaginiz sevk kagidi ve gebelik sirasinda çekilmis (özellikle ilk trimestrde) bir ultrason raporu ile hastaneye basvurmaniz ve dogum öncesi iznini baslatmaniz gerekmektedir.Kanuni ücretsiz izin almayi istiyorsaniz islemlere bu dönemde baslatmaniz, daha kolay olabilir. Gelismis ülkelerde annelere 1-2 yil kadar ücretli izin (hatta babaya bile) verilmektedir.Umariz böyle bir izin hakki bizim annelerimiz için de gelecekte saglanir.
35.HAFTA

Bebek

Bebeginiz 2590 gram kadardir.Kilo artisi , özellikle yag depolanmasi omuzlar hizasinda baslayacaktir.8. ayda doganlarin 7.ayda doganlara nazaran yasamlarinin az olduguna dair halk arasinda bir inanç vardir.Bu düsünce 8.aydaki bebegin hayati fonksiyonlarinin dis dünyaya adaptasyon açisindan 7 aylik bebege nazaran daha da güçlendigi için yanlistir.Bebeginiz kilo artisi nedeniyle sikisma ve zaman zaman kramp tarzinda hareketler yapar.Bu dönemde fetal hareketler azalabilir.Bebek legen kemigi içinde dogum kanalina yerlesim dönemindedir.Bebegin bütün sistemleri tamama yakin olgunlasmis durumdadir. Yavas yavas doguma yakin kuvvetli vuruslari daha cok hissettirir.

Anne

Siz yaklasik haftada 350-500 gr alirken , bebek artik , kabaca sizin her hafta aldiginiz kilonun yarisi kadar kilo almaktadir( 180-250 gr ). Aksi doktorunuz tarafindan söylenmedikçe cinsel iliskide bulunmanizin sakincasi yoktur. Kiloya dikkat ,bu dönemde de kilo artisiniz ve istahiniz artmis olabilir.Sik rahatlamak için duslar , uzun yürüyüsler iyi gelecektir.Bebegin hareketlerine dikkat edilmeli ,bebek düzenli olarak hareket ederken hareketlerinin kesilmesi veya azalmasi mutlak bir problem oldugunu göstermese de doktora danisilmalidir.Doktorunuz uygun görürse ileri tetkik olarak NST (Non Stress Test) yapilmali ve ultrason muayenesi ile kilosu ,kese içindeki su miktari, solunum hareketleri dikkatle gözlenmelidir.Gebelik ilerler ve uyku düzeniniz bozulursa ve sik sik ilik dus alabilirsiniz. Sicak küvette banyo yapmak gebeligin her asamasinda sakincalidir. Uyumadan önce kasik kaslarini güçlendirmek için hareketler yapilabilir.Yatmadan 2-3 saat önce su icmeyi sinirla! Gece zaten uykusuzluk çektiginizden, fazla su içtiginizden idrar yapma istegi ile uyanmamis olursunuz.

Öneriler:

Gebelikte cinsel iliski teknik olarak gebe olmayan kadinlara göre biraz farklidir. Klasik kadinin altta oldugu pozisyon bebek ve anne için uygun degildir.Annenin yan yatip ve bir bacagini karnina dogru çekerek veya diz-dirsek pozisyonunda gerçeklestirilen bir cinsel iliski gebelikte daha uygun olabilir. Kisaca iliski sirasinda bebek arada kalmamali, karin yogun basinçla karsilasmamalidir. Cinsel iliski daha kibar ve ölçülü olmalidir. Iliski öncesi yogun ve uzun cinsel oyun ve uyarilar (özellikle meme ucu) erken doguma neden olabilir. Erkegin gebe kadina tam bir cinsel iliskinin gebelige zarar verebilecegi korkusuyla yogun olarak oral seks yapmasinin vajinal yoldan geçen havayla embolilere yol açabilecegi ileri sürülmektedir. Ayriia kontrolsuz ve hoyrat bir cinsel iliski sonucu , direkt olarak veya enfeksiyon nedeniyle dolayli olarak zarlarin erken yirtilmasi mümkündür. Gebelikte cinsel iliskiyi kadin yönlendirmeli, rahatsiz oldugunda esini uyarmalidir.
36.HAFTA

Bebek

Bebeginiz 2800 gram kadardir.Yag artik yanaklarda depolanmaya baslar, deri altinda yag dokusunun depolanmasindan dolayi vücut daha dolgundur ve yüz cildindeki burusukluklar kaybolur.Kalsiyum almaya devam etmelisiniz. Bebek yavas yavas dogum kanalina girer ,bas sivrilesir ve deforme olur .Bastaki bu sekil degisikligi dogum sirasinda daha da artar ama dogumdan 1-2 gün içinde normale döner.

Anne :

Bu haftadan itibaren hekiminize haftada bir gitmeniz gerekmektedir. Haftalik NST ve gerekirse ultrason ile kese içindeki su miktari , bebegin kilosu ve önde gelen kisimla ilgili bilgi edinilir. Bu devrede dogumun baslangiç isaretlerini ögrendiginizi düsünüyoruz.

Artik normal dogum ve sezeryan sirasinda gelisen olaylarla ilgili bilgiler hekimiz tarafindan verilmelidir.

Normal dogum sirasinda nefes alma ve ikinma teknigi anlatilmalidir. Aslinda bu egzersizler gebeligin ikinci trimestrinden itibaren profesyonel bir ekip tarafindan ögretilmeye baslanirsa daha basarili olmakta ,dogum agrilari belirgin olarak azalmaktadir.Dogum sirasinda çocugun çikmasina yardim etmek için, doktorunuz istediginde ; kabaca agrinin,kasilmanin en yogun oldugu dönemde tüm kaslari kullanarak ve yattiginiz dogum masasinin güç almak için yapilmis tutacak yerlerine ellerinizle asilip, kabizlik çeken bir insanin yaptiklarina benzer bir ikinma eylemi yapmalisiniz.Agri geçtiginde ise basinizi masaya koyup rahat rahat nefes alarak bir sonraki agrida ayni islemleri tekrarlamalisiniz.Böylece bebegin dogum kanalinda uzun süre kalmamasini saglayabilirsiniz.
Sezeryan karari verilmisse sizin yapacaginiz fazla bir sey yoktur. Sadece ameliyata giderken mutlaka midenizin bos olmasi gerekmektedir.

Bu asamada normal vajinal ve sezeryan dogum sirasinda aneztezi seklini konusabilirsiniz. Son yillarda epidural anestezi tercih edilen bir yol olmustur.
Daha önce yapilmadi ise sarilik testleriniz yapilmalidir.HbsAg pozitif annelerin yeni dogan bebeklerinde yüksek oranda kronik infenksiyon, hepatit,siroz ve hapatocellüler karsinoma meydana gelebilir. HbsAg pozitif ise hekiminiz çocuk hekimini ve saglik personelini uyarmalidir.Yeni dogan bebege ilk 12 saat içinde yapilacak olan immunglobulin ve bir doz hepatit asisi % 95 oraninda bebegi hastaliktan koruyacaktir.Bu sirada HbsAg testiniz pozitif ise etrafinizdaki tüm insanlarin hepatit testlerini yaptirarak duruma göre hepatit asilarina baslanmalidir.

Dogum yakin artik,evinize yeni bir birey geliyor ,soluklanin ve O'nu kucaklamaya hazirlanin. Etraftaki kosusturma hizlandi, birileri patikler kazaklar örüyor. Siz esinize sicacik sarilip onunla bu heyecani,mutlulugu paylasin.
Asi
Asi
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 202
Kayıt tarihi : 06/06/09

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Hafta hafta gebelik Empty Geri: Hafta hafta gebelik

Mesaj tarafından Asi C.tesi Haz. 27, 2009 10:57 am

37.HAFTA

Bebek

Bebeginiz artik iyice büyüdü. Ortalama 3020 gram civarinda ve yerine sigamaz olmustur.Karninizda genis dalgalar olusturarak kendini daha çok hissettirmeye baslar.Geceleri sizi daha sik uyandirabilir.Vücudu iyice sekillenmis,dogum kanalina yerlesme calismalari devam etmektedir.Beyni hizla gelismeye devam eder.El ve ayak tirnaklari artik parmaklarin ucuna kadar uzamistir.

Anne

Bu dönemde haftalik kontrollere devam ederken,hekiminizle net olarak dogum sekli hakkinda konusmalisiniz.Hekiminiz bu sirada ultrason muayenesi ile rutin kontrollerini yaparken,gerekirse uygun araliklarla NST de yapilmalidir. Vaginal muayene ile dogum kanalinin dar olup olmadigi ortaya çikarilabilir. Ayrica rahim azginin açikligi ,kivami, uzunlugu tespit edilebilir . Artik dogumun sekli yaklasik olarak belli oldu. Agrilar sirasinda yapacaginiz nefes egzersizleri ve ikinma alistirmalarini unutmayiniz!

Artik daha çok keyf zamani, bütün isleri birakin ! Zira bebegin dogusu ile daha çok çalisacaksiniz. Eger devlet memuru iseniz simdi bir devlet hastanesine sevkinizi yaptirarak dogum öncesi 3 haftalik kanuni dogum izninizi alabilirsiniz. Bu sirada ücretsiz izin almayi düsünüyorsaniz çalistiginiz kuruma simdiden basvurmalisiniz!.
38.HAFTA

Artik her an dogum olabilir ve bu normal zamaninda olmus bir dogum olarak tanimlanir.Arastirmalara göre dogumlarin ancak %5'i beklenen ,hesaplanan dogum tarihinde olmaktadir.Dogumlarin %60'i ise MDT'den 1 hafta önce veya sonra olmaktadir.
Büyük anneler büyük babalar sabirsizlanmaya basladi.Sik sik telefon edip "Ahh bizim zamanimizda böyle seyler yoktu. Ne o ikide bir doktora gidiyorsunuz,biz agrilarimizi evde çektik ve komsu Hatice teyze bebegi aliverdi".Kocaniz yaninizdan ayrilmiyor olmali , henüz esyalari tamamlamadiysaniz , birlikte magazalari geziyor olmalisiniz.

Zaman zaman bebeginizin ve rahmin mideye yaptigi baski ile asitli mide salgisi bogazinizi yakiyor olabilir. Bunun için en uygun ilaci hekiminize sorup, mide asitinin bu tahris edici etkisi azaltilabilir.
Simdi hekiminiz ultrasonografi ve NST ile bebegin iyilik halini degerlendirebilir. Sizin aklinizdan su sorular yogun olarak geçmektedir;

· Epizyotomi nedir!Ögrenmek isterseniz,lütfen tiklayiniz!
· Dogum sonrasi vajina genisleyecek mi?
· Cinsel hayatim degisecek mi ?

Artik dogum yapacaginiz hastaneye ugrama zamani geldi

· Çocuk odasi,
· Dogumhane ,
· Hasta odalarina bakabilir
· Dogum masasi nasil bir sey,görebilirsiniz?

39..HAFTA

Bebek

Aksamlari yerine sigmayan devamli tekmeler atan bir varlik,içeride kendisini daha fazla hissettirmektedir.Erkek bebeklerde 28 haftadan itibaren testisler torbalara inmistir,ultrasonla bu gözlenebilir.Eger gözlenmemisse dogum sonrasi çocuk hekimi mutlak kontrol edecek ve sizi uyaracakiir.Merak etmeyin bu durum dogumdan sonra büyük oranda düzelmektedir.Düzelmezse doktorunuz gerekli uyarilarda bulunacaktir.El parmagi iirnaklari artik parmak uçlarina gelmistir.Bebeginiz muhtemelen (% 96 ) önce basin dogum kanalina girdigi bir pozisyondadir.Bebek halen immun ( bagisiklik ) sistem açiisindan tam gelismemistir ve çocuk esi (plasenta) araciligi ile anneden antikorlari almaya devam etmektedir.Bu antikorlar hayatinin ilk 6 ayinda bebegi bazi hastaliklardan koruyacaktir. Dogumdan sonra bebek, bazi antikorlari (Ig A) sütten almaya devam edecektir.

Anne

Hala dogurmadiysaniz haftalik kontrollere devam ediyor olmalisiniz. Bebek simdi sizi daha çok hissediyor.Kilonuza dikkat! Demir ve kalsiyum haplarina devam etmelisiniz.Aksam televizyonun karsisinda bacaklariniz uzatarak , varisli bacaklarinizi rahatlatabilirsiniz. Tabiki gebelige bagli! Lütfen tiklayiniz!
Insanlar etrafinizda daha çok pervane olmalilar, kocaniz sirtiniza yastik koyuyor, ayaklariniza masaj yapiyor, keyfini çikarin ! Zor ve bir o kadar mutlu günler yakinda !

Kabizliginiz sizi daha çok mu rahatsiz ediyor? Kabizlik için lütfen tiklayiniz

40.HAFTA

Normal doguma dayanabilir miyim ?
Hemen dogsa da görsem ?
Sıkıldınız , korkuyorsunuz!
Oysa ,gelisme devam ediyor.Dogal bir süreç bu,dogumu sabirla beklemelisiniz.Bebegin ve gebelik seyrinin normal oldugu en uzun gebelik süresinin 47 hafta oldugunu biliyor musunuz?

Dogumun seklinin anne tarafindan belirlenmesi dünyada pek çok ülkede yasal bir haktir.Herseye ragmen sezeryen ile dogumda anestezi,cerrahi,trombo-emboli (büyük damarlarin pihti ile tikanmasi) ve enfeksiyon açisindan risk daha fazladir. Sezeryan bebeklerinin % 5 'i hizli soluma nedeniyle 1-2 gün küvozda kalabilir.Ancak yapilan arastirmalar dogum ve doguma yardim amaciyla epizyotomi yapilmasina bagli olarak kasik kaslarinda güçsüzlük, cinsel fonksiyon bozukluklari, gaz ve idrar kaçirma yakinmalarinin arttigini göstermektedir. Eger insanlar hiçbir hastaliklari yok iken estetik ameliyatlar olabiliyorsa elbette tüm riskleri bilerek dogumlarini da sezeryen ile yapabilmelidirler. Ancak burada gebe ve esinin bilgilendirilmis olmasi ve rizasinin alinmasi önemlidir.

Normal doguma karar verildiginde ultrason ve NST ile bebegin iyi oldugu gösterilmek kaydi ile MDT geçmesine ragmen dogurmayan gebeler 10-14 gün daha bekleyebilirler. Bu süre sonunda da dogum olmazsa önce suni sanci denenir .Suni sanci da basarisiz olursa bebek sezeryen ile dogurtulur. Suni agri için lütfen tiklayiniz!

Artik bebeginizle tanisma zamani geldi!
Asi
Asi
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 202
Kayıt tarihi : 06/06/09

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz